Rally-toko lähellä sydäntä :)

Rally-toko lähellä sydäntä :)

Perus Koulutusvinkkejä

Käskyn liittäminen?
= Koira ei ymmärrä puhetta, joten kun ollaan opettamassa uutta asiaa ei siihen kannata liittää mitään käskyä. Kun toiminto on halutunlainen ja se onnistu väh. 80% voi siihen aloittaa käskysanan liittämisen

Vihjeen voi liittää kun on tyytyväinen koiran suoritukseen. 
1. Anna vihje eli käskysana kun koira tekee toimintoa, tee toistoja
2. Anna vihje eli käskysana kun koira juuri tekemässä toimintoa, tee toistoja
3. Anna vihje eli käskysana kun koira on juuri aloittamassa tekemään toimintoa, tee toistoa

Huom. Muista palkata koiraa myös opetusvaiheen jälkeen satunnaisesti. Ilman palkkausta toiminto alkaa pikkuhiljaa sammua.


Vahvistepalkkio, jonka koira itse valitsee. Eli koira määrittää mikä sille toimii palkkiona ja mikä ei. Minkälaisen palkkion eteen se on valmis tekemään toimintoja. Ruoka toimii suurimmalle osalle koirista rauhoittavana palkkiona ja taas erilaiset leikit kiihdyttävänä.

Positiivinen vahvistaminen: Koiralle tuodaan toiminnon tekemiseen sitä kiinnostava palkkio. Koiran yhdistäessä palkkio sitä edeltäneeseen toimintoon on hyvin todennäköistä että toiminnan todennäköisyys lisääntyy.

SekundäärivahvisteNaksutin, luo meille ihmiselle parhaat mahdollisuudet oikea-aikaisen ajoituksen ylläpitämiseen toimintojen koulutuksessa. Tämä ehdollinen vahviste tulee opettaa koiralla. Puhutaan naksuttimen ehdollistamisesta. Eli koiralle opetetaan klikkaus ääni tarkoittaa palkkiota.
Esim. 7pvä ajan 1-3krtaa päivässä noin 20 pientä makupalaa käteen
= Klik => Palkka, Klik => Palkka, jne

Vahvisteaikataulu: Erityisesti harjoiteltaessa pitkiä toimintoja kuten seuraamista, on tärkeää pitää yllä vahvisteaikatauluja. Me ihmiset monesti ilman erikseen päätettyä vahvisteen ajoitusta palkkaamme suunnilleen samassa kohtaa ja samassa ajassa koiraa. Vahvisteaikatauluja käsittelin aikaisemmin blogissa.

Käytösketjut

Takaperinketjuttamalla tällä hetkellä treenan Aunille kolmen toiminnon käytösketjua.

Toiminto tulisi valmiina näyttämään seuraavalta
1. Koira koskee käteen 2. Koira ottaa kapulan suuhun 3. Koira menee matolle  :)

Tällä hetkellä olen menossa 3-2 koulutuksissa, kyseessä on siis takaperin ketjuttaminen.

Ensimmäiseksi treenasin Aunia menemään matolle. Naks - palkka heitettynä kauemmas matosta, jotta saadaan taas uudelleen tarjoamaan matolle menoa. Tämä jo onnistui 80%

Sitten lähdin kapulan nostamista maasta suuhun kouluttamaan ja tästä myös naks - palkka heitettynä kauemmas jotta hakee kapulan uudelleen suuhun.  Tämä onnistui jo 80%

Muutaman kerran kokeilin ketjuttamista.
Koira nostaa kapulan suuhun ja menee matolle. Huom. Palkka tulee vasta kun koira menee matolle eli kaikista vahvinta toimintoa kohden, jossa tässä vaiheessa saa eniten palkkaa :)

Takaperinketjuttamalla saadaan koira motivaatio jaksamaan käytösketjun lävitse, sillä se viimeinen on koiran näkökulmasta varmin tapa saada makupala. Myös me ihmiset yleensä menemme mieluummin tuttua kohden kuin outoa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti